Een salamander in de badkamer en heel veel sneeuw

Door: Liedeke

Blijf op de hoogte en volg Liedeke

10 Maart 2006 | Duitsland, Berlin

En, hoe gaat het in Berlijn? Dit is absoluut de vraag die me het meest gesteld is vanuit Nederland de laatste dagen. Wat moet ik eens antwoorden? Na een paar dagen wereldstad is dat nog niet zo eenvoudig. Voordat iedereen nu gaat denken dat ik een crisis nabij ben: nee dus. Maar misschien mag ik wel even opmerken dat het wennen is hier. Een ander leefritme, een andere taal, onze buren wonen echt in een heel ander land. Dus ja, het gaat me goed, maar ik zou liegen als ik zei dat ik het niet soms ook even moeilijk vond.

Voordat jullie toch denken dat ik in crisis verkeer, ook nog even wat leuke wetenswaardigheden. mijn huis bijvoorbeeld. Vele malen mooier dan ik het in Groningen ooit zal kunnen krijgen! Een prachtige lichte kamer in een verder ruime en gezellige flat voor 2 personen. nu nog even voor mij alleen, mijn oostenrijkse huisgenootje komt volgende week. het allermooiste vind ik wel de knalrode salamander die in de badkuip is vastgeplakt.

daarnaast ben ik vandaag begonnen met de taalcursus. er stond een niet al te moeilijke test op het programma, die ik vermoedelijk wel goed doorgekomen ben. daarnaast heb ik een paar aardige meisjes leren kennen, van wie er eentje zelfs uit nederland blijkt te komen. hoe leuk ik het ook vind om duits te praten, het is soms toch ook wel fijn om je gewoon even in het nederlands te kunnen uitdrukken.

foto's volgen binnenkort, maar eerst moet internet thuis het doen. als het goed is is dat in de loop van de volgende week het geval.

Tschüß!

• 11 Maart 2006 - 12:45

Onkel Hermann:

Het doet me waarlijk deugd dat je jetzt in de Reichshaupstadt bent Hou wel die toekomstige huisgenoot in de gaten. Je weet het maar nooit, met Oostenrijkers in Duitsland!
    Het ga je goed, en de groeten van ons allemaal
    Grüsse, Onkel Hermann

• 11 Maart 2006 - 21:12

Marlous:

Thesjuw, wat leuk om iets van je te lezen!!!!
    'Alle begin is moeilijk' en zo geldt dat ook voor jouw nieuwe situatie... Het zal nog wel een beetje lonely en strange voelen daar in Berlijn. Je hebt er maanden naar toegeleefd en nu is het dan toch eindelijk begonnen. In een nieuwe situatie valt trouwens altijd als eerste op wat (nog) niet zo leuk is... heel menselijk en begrijpelijk vind ik. Ik, maar jij ook, weet zeker dat het wennen en missen over een week of wat al een stuk veranderd is. Leuk trouwens dat je begonnen bent met die taalcursus! Schon etwas Neues gelernt? Heb je trouwens al je eerste 'bratwurst' besteld?? Haha! Grapje. Hoe waren de dagen met Hans? Hebben jullie Berlijn nog verkend? Hier in Nederland gaat het zo z'n gangetje. Vandaag weer wat sneeuw...het houdt niet op! Gisteren naar de film 'The Aviator' geweest, in het Rabotheater. Met Leonardo di Caprio... een nogal dubieuze, vreemde, maar toch ook wel mooie film. Onze 'Leo' heeft écht een gedaanteverwisseling ondergaan in vergelijking met zijn rol in Titanic! Nou, Thes, ik zou zeggen: wen-ze, pas goed op jezelf, en vooral: geniet! TOT GAUW. Kus, Marlous

• 12 Maart 2006 - 12:57

Rosanne:

Helemaal leuk om wat van je te lezen! Ik kan me wel indenken dat het allemaal wennen is. Je kan je nog zo goed voorbereiden, maar hoe het echt is, ga je nu pas merken.. ik sluit me wel aan bij m'n voorgangster bij dit berichtje; over een week of wat zal het allemaal vast heel anders zijn en ben je iig een stuk meer gewend! Leuk dat de talencursus is begonnen en dat er zelfs een Nederlandse meisje in mee doet.
    Mooi dat je m'n kaartje hebt ontvangen! Hier gaat het verder prima; gisteren naar de open dag van de logopedie opleiding geweest. Het logopedie plan begint steeds vastere vormen aan te nemen; volgend jaar wrs weer achter de schoolbankjes ipv ervoor :) Straks met m'n ouders m'n verjaardag vieren. Gezellig samen even ergens wat eten! Liedeke, succes met wennen voor nu en daarna met het genieten van alles wat Berlijn te bieden heeft!

Liefs, Rosanne

• 12 Maart 2006 - 22:25

Dein Vater:

Houd de wijze gedachten van Onkel Herman in je achterhoofd. Het gerucht wil dat hij reeds een oranje helm heeft aangeschaft. Via een zekere majoor Duin, die hij zich ongetwijfeld zal herinneren.

• 14 Maart 2006 - 12:17

Marjan:

Ik blijf op de hoogte via Hans van je wel en wee in Berlijn[gelukkig meer wel!!]en nu ook via deze site.Gaat het goed met de taalcursus?
    En vandaag komt je huisgenote,wel zo gezellig weer iemand in huis.En dan hopelijk ook snel internet!
    Succes met alles,
    Groet.Marjan

• 14 Maart 2006 - 21:05

Anneke:

Ha die Kiki, wat leuk al gelijk even iets van je te horen! Zo te lezen ben je de eerste dagen prima doorgekomen ondanks dat het soms ook even wennen is! Alle begin is moeilijk, het zal steeds vertrouwder worden! En wat onze Onkel Herman dan ook zegt, oostenrijks of niet, een huisgenootje is wel zo fijn;-)
    Heel veel plezier Liek, ik houd je via de mail wel op de hoogte van mijn belevenissen. Kus Annie

• 15 Maart 2006 - 21:55

Els Keur:

Madchen, madchen, zoals oma Arnhem altijd zei: du bist verruckt, du must nach Berlin wo al die schone Madchen sind ....
    sorry, geen trema's enz. maar je begrijpt het vast.
    Geen idee waar ze die uitspraak vandaan had en vanaf haar wolkje zal er ook wel geen antwoord komen. Jammer dat je nu al weg bent want je mist zo wel m'n 50e Geburtstag-party. Even overkomen is er niet bij ...
    Lieve meid, ik hoop dat je je draai een beetje gauw vindt en wens je veel succes daar! Groeten uit Hardenberg!

• 16 Maart 2006 - 07:03

Evelien:

Hey Liedeke!
    Vast nog even wennen daar, maar ik hoop dat je er ook al echt van kunt genieten. Als je nog tijd hebt (naast talencursus en misschien al colleges?) zou ik even langs het oudheidkundige museum gaan... erg mooi, ook al hebben ze daardoor Griekenland van het nodige culturele erfgoed beroofd...

• 16 Maart 2006 - 14:19

Annemie(van Annejet):

ha die liedeke,
    aj maakte me attent op je site, LEUK! Berlijn lijkt me geweldig. Hoop cultuur en nog meer niet-doorsnee, interessante mensen. Ik denk, dat jij je daar heel snel thuis zult voelen. Geniet vooral van de Duitse dichtkunst en probeer vooral niet deze te vertalen in het Nederlands......armoe troef! Veel plezier, liefs, Annemie

• 03 April 2006 - 16:37

Liesbeth:

Heej Liedeke!

Was een superweekend! Dankjewel dat we bij je mochten slapen, was heel erg gezellig. Kom snel een keer naar Göttingen, dan kunnen we je in deze wereldstad (ahum) rondleiden.

Liefs,

Liesbeth