Boek Paus

Door: Liedeke

Blijf op de hoogte en volg Liedeke

27 April 2007 | Duitsland, Berlijn

Als kind moet ik al een overmatige interesse in boeken hebben gehad. Regelmatig pakte ik de onderste planken van de toen al omvangrijke boekenkast van mijn vader leeg. De boeken bladerde ik door en als ik ze allemaal gehad had, liet ik de ontstane chaos achter voor mijn moeder. Slechts één boek kon ik met mijn toen nog volstrekte ongeletterdheid benoemen: Boek Paus. Oftewel een boek vol foto’s van paus Johannes Paulus II. Veelzeggend is dat dat boek er niet meer is. Kapotgebladerd door een tweejarige peuter.

Wie had gedacht dat Boek Paus nog eens een vervolg zou krijgen in het bijna atheïstische Berlijn? Enkele weblogs geleden sprak ik al over een nieuwe kans voor Der General en zijn muzikale troepen. Die een speciaal voor de tachtigste verjaardag van de huidige paus gecomponeerde mis instudeerden en daarmee een bescheiden Duitse tournee maakten. Ik mocht het meemaken.

Eerlijk gezegd heb ik het lange tijd niet in Mis Paus zien zitten. Een nieuw stuk, dat je niet op cd kunt beluisteren omdat het simpelweg nog nooit is uitgevoerd, dat is ontzettend moeilijk. Zeker als met jou nog zo’n 250 andere muzikanten hetzelfde probleem hebben. De repetities, geleid door dirigent en componist, vond ik vaker een bonte chaos dan een gestructureerd samenspelen. Toch besloten ze elke repetitie met te zeggen hoe Grossartig het wel niet geweest was. Tijdens de nazit stuitte dat steevast op verbazing, evenals Fenomeen Paus zelf. Ongelovigen en andersgelovigen met zijn allen muzikaal op de bres voor het Vaticaan. Mijn orkestvrienden leken het zelf ook niet helemaal te bevatten.

Toch kreeg Mis Paus vorm. Het bleek niet een volstrekt atonale verzameling van noten, maar eigenlijk een heel klassiek stuk. Af en toe leek het wel filmmuziek. Of hoorde je lijnen uit de oudste kerkmuziek, het Gregoriaans. Met zijn 250en begrepen we de muziek steeds beter en werd Mis Paus óns stuk. Een grote groep niet-katholieken die de geestelijke muziek omarmden. Zodat ik vorige week zondag in alle vroegte vol vertrouwen het huis verliet. Op naar de Urauffuehrung van Mis Paus.

Want vorige week zondag vierde de paus zijn tachtigste verjaardag officieel. En met een Duitse paus wordt daar zelfs in dat ongelovige Berlijn aandacht aan geschonken. Een stoet hoge Duitse geestelijken was er speciaal voor gekomen. Onder de kerkgangers bevond zich Angela Merkel. En de muzikale omlijsting was dus in handen van het nagenoeg compleet ongelovige koor en orkest van de Humbolt Universiteit. Het spektakelstuk van componist Wolfgang Seifen daverde door de Hedwigskathedraal. De paus moet het in Rome nog gehoord hebben.

In het Beierse Regensburg werd dat kunstje afgelopen weekend nog eens herhaald. Al mijn beelden van Beieren zijn er ruimschoots bevestigd, want aan bier, vlees en Gute Laune heeft het niet ontbroken. En aan discussies ook niet! Want het was nogal wat voor de niet-religieuze Berlijners om te musiceren in het o zo katholieke Beieren. De discussies die dat opleverde, vond ik bijna nog interessanter dan de mis zelf. Er zijn mensen die nu daadwerkelijk overwegen om uit het project te stappen. Dat hun anti-katholieke gezindheid zo ver ging, wisten ze van tevoren zelf ook niet.

Musiceren en discussiëren gingen de afgelopen maanden hand in hand. Nu is het klaar. Mis Paus gaat voorlopig de kast in, om er dan vóór de reis naar Rome op 20 juli nog één keer uit te komen. Voor mij was het zonder twijfel het meest merkwaardige, maar daardoor ook meest bijzondere muziekproject ooit. Ik zou er een boek over kunnen schrijven.

Fragment van Mis Paus in de Tagesschau van 15 april, 20.00 uur:

Documentaire over Mis Paus, gemaakt door de Duitse wereldomroep:

• 27 April 2007 - 11:38

Irma:

Hoi hoi,
    Leuk verhaal! (misschien opvallend dat ik alleen op je Katholieke verhaal reageer - maar ik vind de andere verhalen ook leuk hoor ;).
    Erg leuk om iets van je te lezen!
    Geniet van je tijd in Berlijn!
    groet uit Grunn,
    Irma

• 27 April 2007 - 22:41

Nadia :):

Hee Liedeke!
    Tof dat je ook bij de Tagesschau te zien bent! ;-) Het is wel een héél kort fragment! De documentaire ga ik later bekijken, leuk joh!
    Liefs en veel plezier met alles wat je doet,
    Knuffels, Nadia

• 30 April 2007 - 18:00

Rosanne:

Hai Liedeke,

Een leuk verhaal wederom :-) Ik heb afgelopen week op zeer katholiek grondgebied rondgelopen, met een vriendin naar Santiago de Compestella geweest. Heel mooi, indrukwekkend en met al het pracht en praal in de kerk erg katholiek ;-) Qua pelgrims heel anders dan Lourdes, daar iedereen in een rolstoel en hier met grote rugzakken en stevige schoenen door de kerk lopend!

Groetjes, Rosanne

• 01 Mei 2007 - 08:09

Anneke En Arjen:

Liedeke,

Wij zijn weer in Groningen en hebben er zelfs al een gezellige koninginnedag achter de rug. Maar ons weekend Berlijn spookt nog steeds door ons hoofd hoor. Het was een super weekend. Het zonnige Berlijn heeft veel indruk op ons gemaakt.

Bedankt voor de gezelligheid en tot 31 mei :-)

Liefs A&A