In Deutschland braucht die Liebe zeit
Door: Liedeke
Blijf op de hoogte en volg Liedeke
17 April 2007 | Duitsland, Berlijn
Want dat de Duitsers het grootste volk van Europa zijn (er zijn er ongeveer 83 miljoen van) verbaast mij hoe langer hoe meer. Natuurlijk vinden ook hier mannen en vrouwen elkaar leuk, met alle gevolgen van dien. Maar ik vraag me hoe langer hoe meer af hoe ze daar in vredesnaam achterkomen van elkaar. Want al te spontaan gaat het er hier wat dat betreft niet aan toe.
Met Liesbeth, huisgenoten of orkestvrienden zit ik regelmatig in de kroeg en wat me daar onder andere opvalt is het gebrek aan interactie. Niet dat het ongezellig is, integendeel. Maar de gezelligheid is doorgaans wel vooral met de mensen waarmee je zelf gekomen bent. En nou is Nederland ook geen land waar iedereen spontaan met iedereen in gesprek raakt, maar dat is toch anders. Directer ook. De landelijk bekende Twentse uitdrukking ‘Brommers kiek’n’ zegt wat dat betreft genoeg.
Misschien heeft Berlijn gewoon te weinig brommers en is het dat, dat het totale gebrek aan normale interactie verklaart. Mijn scherp getrainde oog vangt in ieder geval geen oogcontacten tussen mensen op. Ik zie ook geen mensen die zomaar met elkaar gaan praten. Niet in mijn kennissenkring, niet daarbuiten. Iedereen drinkt zijn glas, doet zijn plas en vervolgens bleef alles zoals het was.
Dus hoe werkt het in Duitsland met de liefde? Ligt het aan mij met mijn afkomst uit het land van de brommers dat ik het niet begrijp? Of ís de omgang tussen mannen en vrouwen in Duitsland echt anders? Op die vraag lijk ik het bevestigende antwoord gevonden te hebben. De al eerder aangehaalde Duitse band Wir sind Helden heeft er namelijk een liedje over gemaakt. Waarin staat de Duitsers extreem subtiel flirten. Dat ze pas na weken, desnoods maanden om elkaar heen draaien, eens tot beschaafde actie overgaan. De liefde heeft in Duitsland simpelweg tijd nodig, leggen de Helden uit. Als de Duitsers het zelf zeggen, dan zal het wel waar zijn.
De hele theorie van de Helden kwam mij in ieder geval ernstig bekend voor. Strookt precies met mijn eigen observaties. En nou is gelijk hebben wel prettig, maar in dit geval weinig geruststellend. Want hoeveel mogelijke romances heb ik gemist de afgelopen maanden? Hoeveel heimelijke signalen heb ik met mijn Twentse antennes niet opgevangen? Wederom ingewikkeld, die Duitsers. Uiteindelijk zijn zij niet de enigen die tijd nodig hebben om het allemaal te begrijpen.
Link naar de videoclip van Aurelie, het Duitse-liefde-liedje van Wir sind Helden:
17 April 2007 - 13:27
Gré:
Misschien is een boek over dierlijk paringsgedrag een aanrader om te lezen om zo toch de subtiele tekens der duitse jagers te ontwarren.het spel der dieren wat om elkaar heen draait weg loopt en weer naderd. Volgens mij heb je echt te weinig tijd in Berlijn want met het mooie weer is volgens mij ook nu pas het jachtseisoen begonnen. Terrasjes, buiten eten, flaneren, fietsen, etc :)
Reken maar dat ze dom zijn als ze voorbij gaan aan echte schoonheid.
Veel plezier in Berlijn Gré
17 April 2007 - 13:40
Simone:
En ik maar denken dat je na maanden lonken naar die ene jongen op de redactie, die schattige met z'n scheve bril en warrige haar, eindelijk tot actie overgegaan was! Jammer hoor... ;)
Blij dat je het nog steeds zo tof hebt!!
xx Sim -
17 April 2007 - 13:50
Mirjam.:
Hoi Liedeke,
Terug uit Amerika vond ik het een genoegen om jouw stukjes weer te lezen.Wij als Hollanders hebben toch ons eigen gevoel want in de US is het contact met mensen erg oppervlakkig, zo van ieder voor zich en God voor ons allen. It is not my people and not my country. Ben (was)blij weer thuis te zijn. Liefs Mirjam. -
17 April 2007 - 13:57
Nadia:
Hahahahahahaha! Geniaal :) -
17 April 2007 - 14:54
Fetsje:
Een Spaanse vriend vertelde mij dat de Spaanse meisje in eigen land niet te versieren zijn, dat dan echt alle charmes uit de kast moeten worden gehaald, maar dat ze buiten de Spaanse grenzen wild worden. Zo is het ook met de Duitsers, denk ik. Want de Duitsers hier in Antwerpen doen het zo slecht nog niet. Het flirten is van een enorme afstand nog waarneembaar (Joana kan je er alles over vertellen, haha) Dus als je een Duitser wilt versieren, moet je deze buiten Duitsland zoeken ;) -
18 April 2007 - 03:27
Annelies:
tja... Die Duitsers... Misschien moet je t wat zuid-oostelijker zoeken;Roemenen kunnen best leuk zijn bijvoorbeeld, haha!:P Maar hoe zit het nou met je Australier, daar heb ik ook nog steeds niks over gehoord! Wordt toch een keer tijd Liedeke! Ach, je zult zien, zo'n stuk schrijven heet natuurlijk toch wel enigzins de goden verzoeken. Binnen de week moet je met oordopjes gaan slapen door de herrie van alle serenades... :D -
18 April 2007 - 22:21
Saskia:
Als we dan toch culturen gaan vergelijken kan ik ook nog wel een duit in het zakje doen. Hier in Engeland (dat geld vermoedelijk voor heel Groot-Brittanie, maar noem Schotten nooit Engels) is het heel simpel: je word dronken, heel erg dronken, en dan is alles spontaan heel erg makkelijk. Sprak ze uit ervaring.
Saskia -
19 April 2007 - 09:28
Thialda:
Hee Liedeke, leuk stukje, kan zo in de Flair of natuurlijk De Groene: voor alle doelgroepen geschikt en ze zullen er wel hun eigen info uit halen, haha. En zeg nou eens eerlijk: die helden zijn niet bepaald om op te eten, als je hun avances niet opmerkt, is er nog geen man overboord. ;-) Dikke kus! -
23 April 2007 - 11:27
Pauline:
Hallo liedeke,
hoe is het ermee?
tijd niet gezien en gesproken net even op je site rond gekeken. Ziet er allemaal leuk uit!
ik heb een vraag maar misschien wat raar nu jij in duitsland ben en ik een vraag heb over Hengelo!!
Ik ben met de scouting op zoek naar een andere blokhut voor zomer kamp. En nu heb ik wat gevonden in hengelo! het heet scouting Hasselo. Ken jij dit? en hoe is het daar? kan via de gemeente site niks vinden over de omgeving!! dus dacht ik ken 2 mensen uit hengelo. Van Annejet heb ik geen email of telefoon nummer dus dacht, dan maar even via duitsland!! haha. Laat maar horen als je iets weet of anders het 06 nummer van annejet? haar vader is toch ook daar de burgemeester?? Nou ik hoor graag van!!
Verder nog naar lourdes dit jaar?
ik niet sla even een jaartje over. Verder gaat alles zijn gangetje hier in Santpoort!
Groetjes Pauline (rode ruitjes) -
02 Mei 2007 - 18:13