Sommerloch
Door: Liedeke
Blijf op de hoogte en volg Liedeke
22 Juli 2007 | Duitsland, Berlijn
Sinds gisteren ben ik ook in het Sommerloch gevallen, het zwarte gat van de zomer. Vakantie heb ik zoals gezegd al een paar weken. Maar lezen, Radio Tour de France luisteren, wandelen, in het park zitten, met vrienden afspreken, naar de openluchtbios gaan en taarten bakken, dat zou ik nou niet bepaald een zwart gat willen noemen. In al die vrije tijd zat bovendien één baken van houvast, de bijna dagelijks terugkerende repetitie van mijn orkest, waar sinds gisteren een einde aan gekomen is.
Of eigenlijk, mijn twee orkesten. Het afgelopen semester had ik namelijk aan één orkest niet genoeg. Mijn ‘eigen’ maandagorkest, waar ik vorig zomer ook al in had meegespeeld, speelde een niet zo spannend programma. Maar de mensen waren dan weer wel heel erg leuk. Het dinsdagorkest daarentegen speelde Dvorak’s negende, ‘Uit de Nieuwe Wereld’. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet een keer gespeeld hebben? Omdat ik mensen en repertoires niet zomaar tegen elkaar kon inwisselen, bleef er niet veel anders over om dan maar in twee orkesten mee te spelen.
Gevolg van deze beslissing was dat ik de afgelopen weken meer in mijn orkest dan aan de Yorckstrasse heb gewoond. Tot eind juni betekenden twee orkesten niet meer dan twee keer per week repeteren. Maar vanaf toen begon het circus van repetitieweekenden, extra repetities, generale repetities en concerten. En als je dat in twee orkesten meemaakt, dan zit je makkelijk zes van de zeven dagen met je viool onder je kin.
Uiteindelijk was dat alleen maar heel erg leuk. De twee repetitieweekenden had ik bijvoorbeeld nooit willen missen. Tussen alle repetities en woede-uitbarstingen van Herr Alex door, bleef er voldoende tijd over om te kletsen, bier te drinken, te ouwehoeren, te tafelvoetballen en, op zijn Duits, Party zu machen. En laat ik vooral ook het legendarische middagje frisbeeën met Jacqueline, Burkhard en Nils niet vergeten.
De concertserie van de afgelopen drie weekenden was de kroon op het werk van de laatste maanden. Vijf concerten, die allemaal op hun eigen manier uniek waren. Uniek qua slechtheid helaas ook een keer, maar gelukkig kunnen we daar een uniek en zeer geslaagd openluchtconcert tegenover zetten. De tuin van de Humboldt-Universiteit was gevuld met mensen op klapstoeltjes, picknickkleden en goedgevulde koelboxen. Omdat orkestmensen vooral spelen vanwege het biertje na afloop, ging het feestgedruis van de repetitieweekenden na de concerten vrolijk door. Met als hoogtepunt het tuinfeest na het openluchtconcert. Onder de sterrenhemel zongen en dansten we op slechte Duitse hits en zagen langzaam de zon opkomen.
En nu is het voorbij, mijn structuur, mijn houvast van de laatste weken. De concertserie is klaar, Herr Alex kan bijkomen van zijn buien en wij van hem. Uiteindelijk ben ik nu ook in het Sommerloch gevallen. Maar, nog niet definitief. Afgelopen week hoorde ik eindelijk dat ik met het orkest mee mag op concertreis naar Rome en Warschau in oktober. Een beter bericht had ik niet kunnen krijgen. Nu een Sommerloch, straks een herfstfeest.
22 Juli 2007 - 11:45
Fetsje :
Warschau en Rome! Geluksvogel!
Wanneer ga je terug naar Groningen? Ik was er laatst twee dagen en toen ik met wat vrienden op café zat, miste ik het echt een beetje. Het amusement de laatste weekjes. Ohja, geniet nog even van het Duits bier, ik kreeg zowaar hoofdpijn van twee Nederlandse ;) X -
22 Juli 2007 - 15:09
Jaap:
Ja hoor, de 9e van Dvorak...lucky bastard you are ;-) (gelukkig kan ik het doen met een cd-opname van dezelfde symfonie waar ik (als het goed is) zelf ook in meespeel :-)).
Goed om te horen dat je met (onder andere) je orkesten deze heerlijke komkommertijd goed bent doorgekomen.
Groeten,
Jaap -
22 Juli 2007 - 16:07
Marlous:
Thesjuw! Je Sommerloch-weblog gelezen. Mooi mooi! En: jammer jammer dat er aan alles een eind komt... Vooruitzicht Rome biedt WEL perspectief! Top!
Ben net terug van de FBK-europese kampioenschappen junioren atletiek. Was echt mooi! We hadden vip-kaarten, dus ook nog een beetje voor 'bobo' gespeeld, hahaha!
Verder beetje tour kijken. Jammer van Rasmussen vandaag, maar goed. En jij, volg je het op de voet? (Of: op de fiets)
Fijne dagen nog in "jouw Berlijn" en : bis bald!
Liefs, Marlous -
22 Juli 2007 - 17:59
Annelies:
Kortom: opnieuw een fantastische tijd gehad in Berlijn! en dan ook straks nog naar Rome en Warschau, helemaal super! Geniet nog maar even in Berlijn, maar ik sta hier alweer uit te kijken naar je terugkeer hoor! :) -
23 Juli 2007 - 11:10
Liesbeth:
Jou kennende is dat Sommerloch snel weer gevuld! ;) Super dat je mee naar Rome mag, ik ben jaloers!
Hier in Nederland kijken we uit naar je terugkomst!
Liefs,
Liesbeth -
24 Juli 2007 - 06:56
Karly:
Hej Thesje! Leuk man dat je zo geniet van alle muzikale gezelligheid! Geef je straks in Hengel ook eens intiem kamerconcertje voor ons? Hihi! Hier alles prima - ben heerlijk aan het genieten van het weer thuis zijn! Lekker iedereen weer zien & veeeel bijkletsen! Nog eventjes en dan ben jij ook weer terug op 't honk, dikke prima! :) Tot die tijd, enjoy girl! Kus, Karly -
26 Juli 2007 - 13:02
Evelien:
hey liedeke,
leuk verhaal... jammer dat er niet nog meer foto's zijn van Herr General.. : ) kan ik me er nog wat meer bij voorstellen.
Verder: Berlijn is natuurlijk hartstikke tof, maar hier in Groningen zijn er ook een heleboel mensen die jouw wereld graag een beetje opvrolijken!
Straks ben jij net weer in Nederland, en verhuis ik naar Kassel... (nou ja, beetje overdreven, dat komt pas in december/januari, maar het gaat om het idee)
Liebe Grusse, evelien