Het beste van twee werelden
Door: Liedeke
Blijf op de hoogte en volg Liedeke
15 Mei 2007 | Duitsland, Berlijn
Volgende week om deze tijd ziet de wereld er heel anders uit. Dan ben ik niet meer in Berlijn, maar in Arnhem, tussenstation op weg naar Lourdes. Woensdag vertrekt dan weer een trein vol zieken en verzorgers op weg naar dit kleine bedevaartsoord aan de voet van de Pyreneeën. Net als een Berlijnse week, heeft een week Lourdes ook een ijzeren regelmaat, die ik nu al uit kan tekenen. Kort samengevat maak ik vanaf ’s morgens 07.00 tot ’s avonds 23.00 mijn kilometers in het Accueil, zeg maar het ziekenhuis. Zet koffie, maak bestellijsten, werk op de eetzaal. En praat in de vrije minuten tussendoor met de zieken, of ouwehoer met mijn medevrijwilligers. Zeker tijdens zo’n week waarin iedereen met de minuut vermoeider raakt, blijkt dat vaak de beste manier van communiceren. Het is dan ook niet voor niets dat, hoewel iedereen na wéér een dag omvalt van de slaap, stamcafé Jeanne d’Arc ’s avonds toch weer uitpuilt van de Nederlanders. En dat de Hollandse meezingers tot in de kleine uurtjes door Lourdes schallen. Het gemiddeld aantal uren slaap per nacht zal die week dan ook niet meer zijn dan vier of vijf, schat ik.
Wat je noemt een overgang! Lourdes is zonder twijfel het fysiek, en soms ook geestelijk, zwaarste wat ik in mijn leven doe en in dat opzicht is iedere reis weer een uitdaging. Maar dit jaar lijkt die groter dan ooit. Want ik kan me er totaal geen voorstelling bij maken hoe het is om van die ene wereld de andere binnen te lopen. Dat weinig religieuze Berlijn tegenover Lourdes, waar elke twee meter een kerk staat. Mijn stage die letterlijk wordt geregeerd door de waan van de dag, tegenover werken in een ziekenhuis, met mensen die soms aan het einde van hun leven staan. Berlijnse underground tegenover Guus Meeuwis en Vader Abraham.
Toch verheug ik me er vooral op. Want Lourdes mag dan het zwaarste zijn, het is ook één van de leukste dingen die ik doe. Er is weinig dat zoveel voldoening geeft dan na die week meer dood dan levend te constateren dat het allemaal weer gelukt is, dat het weer een mooie week is geweest. Met leuke gesprekken, goede grappen en mooie momenten, waar je nog tijden op terug blijft kijken.
Berlijn gaat dus mee naar Lourdes, Lourdes weer mee terug naar Berlijn. En het beste van die twee werelden gaat mee in mij.
15 Mei 2007 - 14:48
Annelies:
Hey Liedeke! Ik heb er bewondering voor dat je je weer richting Lourdes begeeft, waar een week hard werken en weinig slapen je wacht! Maar: ik kan me iets voorstellen bij de voldoening die het moet geven wanneer zo'n week weer tot een goed einde is gekomen... Heel erg veel succes en plezier in Lourdes, geniet ervan!!! Liefs! -
15 Mei 2007 - 16:18
Rosanne:
Hai Liedeke,
Met een "dubbel gevoel" je stukje gelezen, door dit stukje word je gelijk weer in Lourdes geplaatst :) Wanneer kom je naar Nederland? Je gaat met dezelfde reis als Marieke, denk ik. Geniet nog van de laatste paar dagen Berlijn en daarna van alle drukke, hectische, slaperige, maar ook mooie en bijzondere momenten!
Groetjes & liefs,
Rosanne -
15 Mei 2007 - 18:58
Mirjam.:
Als ik je stukje lees komen alle gevoelens van Lourdes weer naar boven.Het gedender van de trein waar je 's avonds in bed het gedender nog in je oren hoort. De leuke en emotionele gesprekken en de slappe lach krijgen. Ik volg je in mijn gedachten. Goede reis want iedere reis is weer een belevenis en anders. Liefs, Mirjam. -
15 Mei 2007 - 20:49
Jaap:
Dvoraks "Nieuwe wereld", wat mij betreft een van zijn meesterwerken (na zijn celloconcert, maar dat kan ook een persoonlijke tik zijn :-)). Wat mij betreft is Nils toch maar een 'lucky bastard' dat hij die symfonie mag mee spelen.
Na je verhaal over Lourdes beginnen de kriebels toch wel weer te jeuken: het acceuill, die toch bijzondere koffiekar met zijn illustere status als 'wannabe' instituut, de mensen, de lichtprocessie en die heerlijke avonden in Jean d'Arc...het komt binnen luttele seconden weer terug. Ik zal je proberen uit zwaaien als jullie langs m'n werk rijden.
Groeten,
Jaap -
16 Mei 2007 - 09:58
Lieke:
Heeey Liedeke,
Weer een mooie maar slopende week in t vooruitzicht! Mocht je komende zaterdag in Arnhem nog wat energie over hebben voor vertrek, laat t me dan weten want Liesbeth en ik zijn in de buurt:) Zou gezellig zijn!
Liefs Lieke -
16 Mei 2007 - 13:05
Evelien:
hey liedeke,
wederom een mooi stukje, dat meteen ook een stukje veelzijdigheid van jezelf weergeeft.
Je gaat het weer hartstikke goed doen, dit jaar en ik hoop dat je er ook veel plezier bij hebt!
liefs, evelien -
17 Mei 2007 - 07:42
Liesbeth:
Hey!
Leuk stukje! Het zal inderdaad een wereld van verschil zijn op je Lourdesreis, maar daardoor natuurlijk niet minder leuk!
Als je nog een minuutje tijd vrij vindt in je drukke schema in Nederland, lijkt het me gezellig om nog even te bellen en bij te kletsen!
Liefs,
Liesbeth -
17 Mei 2007 - 17:53
Karly:
Haj lieve Thesje,
Ik weet zeker dat je deze overstap ook weer goed afgaat. Even de knop om en knallen maar! En ook hier geldt, GENIET van alles. Maar dat gaat je vast lukken! En die slaap haal je wel weer in...:) Ik ga mijn Utregse wereldje maandag ook weer verruilen voor een andere wereld. Maandag vlieg ik naar NY en dan door naar Mexico - opnieuw drie maanden leven uit een rugzak en elke dag nieuwe avonturen beleven. Wij hebben ons afscheid al gehad op het Hengeloose Brinkplein en blijven verder lekker waarbenjij.nu'en en emailen! :) Succes met alles meis en we'll keep in touch! Veel liefs, Karlijn -
17 Mei 2007 - 18:21
Marlous:
Heeeey Thesjuw!
Eindelijk even tijd om je stukje goed te lezen en te replyen!
Berlijn<>Lourdes, lijkt me inderdaad een grote overgang, maar... ik weet hoe leuk je het altijd vond! En met die taal komt het vast en zeker goed! Denk maar even aan 'Notre Germain'... muhaha!
Kwas vandaag nog in Delden! Kick moest werken bij slagerij Haverkate. Hij moest vlees bakken samen met een paar vrienden van 'm. Was volgens mij geregeld via Iris. Die was er ook nog wel. Mooi weer erbij, dus helemaal prima!
Heb nog even met je moeder gekletst en zag anneke en paul ook nog wel zitten. Later nog een tijd met Simon gekletst. En natuuuuuuurlijk even zo'n lekker broodje vlees geproefd! Jammie!
Geen fietstocht voor mij dit jaar... Gewoon met het Twingootje. Lekker lui! Hahaha!
Leuke foto's trouwens op je site! Heb ik je huisgenoten/vrienden tenminste ook eens gezien!
Vandaag heel lang uitgeslapen. Ben zo moe de laatste tijd. Moet nog steeds wennen aan die volledige werkdagen. Vroeg eruit, en over het algemeen toch te laat naar bed. Naja, na dit weekendje moeten we dat maar eens even anders doen.
Nou, Thesjuw, ik ga nog even lekker tv kijken en relaxen.
Fijn weekend en hoop je over een paar daagjes te zien!!
Liefs en knuffel,
Lous
19 Mei 2007 - 18:37
Daan:
Lang geleden dat ik hier eens een kijkje nam...maar gelukkig niks verandert.
Nog steeds leuke stukkies van jouw kant, foto's van bekende en minder bekende mensen/plekken en vooral...reacties van steeds dezelfde namen. Je hebt een trouwe lezersschare opgebouwd volgens mij.
Annelies, Rosanne, Mirjam, Karlijn, Liesbeth, Marlous...de ene bij mij meer bekend dan de andere, maar ze zijn me allemaal even lief!
Het mooie van die reacties is, niets ten nadele van de auteurs in kwestie, dat ze altijd zo bol van cliches staan. 'Leuk stukje' en 'fijn te lezen dat je het zo naar je zin hebt' en 'veel succes nog'...
Het lullige is nu dat ik het na zo'n verhaal niet meer kan maken om ook zo'n cliche uit de kast te trekken. En dat terwijl ik ze wel onderschrijf.
Daarom maar een alternatief, en wel de meest vreselijk uitdrukking in de Nederlandse taal...eentje die helaas veel te veel gebezigd wordt, maar goed:
Doe je ding!
20 Mei 2007 - 18:32
Anneke:
'Doe je ding'... leuk gevonden lieve broer, al vind ik ook dit inmiddels wel aardig tot de clichés behoren (of ik heb het te vaak uit jouw mond gehoord, dat kan ook;-). Een algemene boodschap die in principe op het meeste wel van toepassing is. Lourdes is hierin echter toch een verhaal apart. Daar doe je niet echt je ding. Of in ieder geval een beetje anders als in het dagelijks leven. Jammer dat ik dat dit jaar niet ga ervaren, hopelijk volgend jaar weer!
Ik wens jou (hoe cliche dat ook is) een hele mooie week toe!
Veel liefs Anneke
06 Juni 2007 - 09:56
Karien:
Omdat ik het zelf redelijk druk heb gehad heb ik niet echt tijd gehad om naar de site te komen, maar ik zie dat ik maar 1 verhaaltje achter loop. Dus dat scheelt weer...Kan na de vorige berichtjes natuurlijk niets cliché-achtigs schrijven, maar doe het stiekem toch ;). Hoop dat je een mooie tijd in Lourdes hebt gehad en dat we elkaar snel weer spreken als je in grun of hengelo bent!!! Kus