Het werd zomer

Door: Liedeke

Blijf op de hoogte en volg Liedeke

16 Mei 2006 | Duitsland, Berlin

Lang geleden, toen de aarde nog plat was en Twix nog Raider heette (nee, deze is niet van mij) zong Rob de Nijs een liedje met bovenstaande titel. Een smartlap van de ergste orde, met een al te zoete amoureuze moraal, maar vooral ook met een hoop zon. Vandaar dat ik Rob toch de eer gun om de titel van dit stukje te mogen leveren.

Want ook in Berlijn werd het twee weken geleden opeens zomer. Na hier in het begin vooral bergen sneeuw te hebben gezien, en vervolgens veel regen, was het een openbaring om de stad eens op een heel andere manier te zien. Blad aan alle bomen, zonder jas de deur uit en nee maar, nog bruin worden ook! Het leven is hier zo gek nog niet.

De nodige zomerse activiteiten brachten me nog meer in de stemming. Zo heb ik onlangs een hele zaterdag gefietst in de prachtige omgeving van Berlijn. Want deze stad heeft meer te bieden dan Unter den Linden, veel meer zelfs. Zoals de mooie Müggelsee, een groot meer helemaal ten oosten van de stad. Strandjes er omheen, zeilboten en de laatste stukken bebouwing die nog aan de stad doen denken. Of nou ja, aan de stad…je had er meer het idee in één of ander pittoresk dorp te zijn beland. En dan te bedenken dat het allemaal nog steeds Berlijn is!
Het verloop van de fietstocht werd vervolgens vooral gekenmerkt door chaos. Met dertig man fietsen zonder vooropgezet plan is niet echt handig, zodat we uiteindelijk vooral wat onbestemd heen en weer hebben gefietst rond dat meer. Maar mooi was het dus wel!

Een andere zeer zomerse activiteit was een bezoekje aan de German Open, het internationaal tennistoernooi voor vrouwen hier in Berlijn. Samen met een aantal Belgische fans van Justine Henin heb ik daar vrijdag een dagje doorgebracht. Het mooiste was wel dat het Qatar German Open heette, en dat German had er best tussenuit gekund. Allerlei instanties die ook maar iets met Qatar te maken hadden, variërend van Qatar Telecom tot Qatar Airlines deden hun best om Qatar aan te prijzen, het tennis leek wel bijzaak. Toch ging onze aandacht daar vooral naar uit met als resultaat het zien van onder andere Patty Schnyder, Petrova, Justine Henin en onze eigen Michaela Krajicek. Die overigens roemloos verloor in de dubbel.

Tussen al deze activiteiten door was er een hoofdrol weggelegd voor het al eerde genoemde balkon. Vele uren heb ik daar met verschillende mensen gezeten, in de felle zon en ook in de koele avond, ouwehoerend of filosoferend over de diepere zin van het bestaan. De prijs voor de beste bijrol gaat naar mijn fiets, die ook buiten fietstochten om veel gebruikt wordt. Als de zon hoog aan de hemel staat, je haren wapperen in de wind en Fernsehturm en Brandenburger Tor je omgeving kleur geven, kan het leven zomaar heel mooi zijn.

En zo werd het dus zomer. Hopelijk blijft dit liedje van Rob de Nijs nog lang in mijn hoofd hangen en hoef ik voorlopig niet op zoek naar ‘Zachtjes tikt de regen op het zolderraam’.

• 16 Mei 2006 - 17:18

Marjan:

Hoi Liedeke,

Laat de zomer nog maar even duren!Ik wil volgende week wel wat Berlijnse terrasjes proberen en uiteraard ook jouw balkon!Veel plezier de komende dagen in het vertrouwde Holland en tot gauw!

• 16 Mei 2006 - 19:57

Mama:

lieve liedeke
    jij bent toch steeds een meid vol verassingen en hiermee bedoel ik de werkelijk geweldige manier ,waarop jij je iedere keer weer anders op de foto laat zetten. Vooral die foto met die onwijs grote zonnebril.
    Hardstikke leuk,maar natuurlijk ook je mooie sfeerverslag van een zomer's Berlijn. Ik zou er zo weer heen willen.
    Liefs Mama

• 17 Mei 2006 - 20:38

Fetsje:

Ben jaloers, vooral op dat Balkon... (stiekum het dak van de buren beklimmen is ook niet altijd alles ;) )

Heb al zin in morgen! X

• 20 Mei 2006 - 12:37

Liesbeth:

Jaaa, zomer in Duitsland is leuk! Alleen beetje jammer dat het maar 2 weken duurde :S.
    Veel plezier in Nederland!

Liefs,

Liesbeth

• 21 Mei 2006 - 11:30

Pollien:

Hola chica! Heb via Wietske ook je weblog gevonden. Het klinkt alsof je je prima vermaakt daar in Berlijn. Ik had natuurlijk ook niet anders verwacht. Mijn tijd hier in Salamanca zit er al weer bijna op, nog vier weekjes en dan ga ik weer terug naar het goeie oude Groningen. Geniet nog van je tijd daar!!

beso Pollien

• 22 Mei 2006 - 21:07

Marlous:

Ha die Liedeke! Nou, het is fijn te horen dat je weer veilig in Berlijn bent aangekomen. Erg leuk om je deze week maar liefst twee keer gezien te hebben! En volgens mij heb je je wel vermaakt in Nederland met al die feestjes en afspraken! Je zomer-verhaal op de site moet je er maar weer afhalen want hier in Nederland gaat het echt werkelijk de hele week regenen... Hopelijk wordt het met Hemelvaart wat mooier: alvast veel plezier samen met Hans! Groetjes, ook van m'n ouders! Ps: jij mag raden welk huis aan de Bomansstraat er in de krant te koop werd aangeboden afgelopen zaterdag....Ik zal geen namen noemen... Hahahaha! Liefs, Marlous