Oranje boven!

Door: Liedeke

Blijf op de hoogte en volg Liedeke

29 April 2006 | Duitsland, Berlin

Aan Nederlandse invloeden geen gebrek hier in Berlijn. Behalve dat je je ieder weekend opnieuw afvraagt of er nog Nederlanders in Nederland zijn, ken ik hier ook veel Nederlandse studenten en ontbijt ik momenteel elke morgen met brood met hageslag. Maar soms is dat alles niet genoeg, verlang je naar dat oerhollandse…

Dus gingen Vera en ik afgelopen weekend naar Potsdam, om ons daar in het Hollaendisches Viertel over te geven aan Nederlands folkloristisch geweld in de vorm van een Tulpenfest. Pas in den vreemde kom je erachter hoe belachelijk cultureel erfgoed kan zijn en hoe hardnekkig de clichés over Nederland zich hebben gevestigd. De buurt was opgesierd met honderden tulpen en veel Duitsers hadden zich in Volendammer klederdracht gestoken. Op elke hoek kon je haring, stroopwafels en kaas kopen en ook de Keukenhof, Ameland en de kustprovincies waren met toeristische stands aanwezig. Voor de afdeling oude ambachten, dweilorkesten en homohumor waren Nederlanders ingevlogen. Met als gevolg dat Vera en ik beslist ook even de wasvrouw moesten uithangen en ik de grote trom heb bespeeld in het dweilorkest.

Om aan Koninginnedag toch niet helemaal voorbij te gaan organiseerde de ambassade op 27 april een feestje voor alle medelanders in het grote buurland. Behalve zakenmensen en journalisten zijn ook studenten daar welkom en zo kwam het dat ik samen met een aantal anderen van de Humboldt-universiteit donderdag dit exclusieve feestje heb bezocht. Ambassadeur Van Wulften Palthe (waarschijnlijk krijg je zo’n baan door die achternaam) heeft me persoonlijk de hand geschud en een toespraak gehouden die nog het beste te vergelijken was met een troonrede. Voor de rest was ik vooral geïnteresseerd in één vraag: zijn er bitterballen? Nou en of dat die er waren! En dat niet alleen, haring, kaas, patat met mayonaise en zelfs Grolsch, het was door en door Nederlands allemaal. Samen met een grote groep andere Nederlandse studenten heb ik me op kosten van het Koninkrijk der Nederlanden rijkelijk te goed gedaan aan al deze lekkernijen.

Zo, en nu weer over tot de orde van de dag. Al dat Nederlandse, het is mooi geweest, ik ben hier niet voor niets in Duitsland. Dus trek ik me nu terug, ga de Internationale uit mn hoofd leren en me voorbereiden op de Dag van de Arbeid!

p.s. Voor alle Nederlanders die me komen opzoeken tijdens het WK: we kunnen kijken op de ambassade, Heineken houdt daar zijn feestje.

• 29 April 2006 - 19:56

Mama:

Lieve Liedeke
    Wat een prachtig verhaal en echt fantastische foto's. Verder vind ik erg leuk om te horen dat het pak hagelslag (natuurlijk van Venz) jou blijkbaar heel goed smaakt.
    Liefs Mama

• 29 April 2006 - 20:06

Anne:

He ekedeil!

Klinkt allemaal erg leuk! Als ik in Berlijn ben zijn er geloof ik ook wedstrijden van Nederland, dat heineken moet dan maar ;).

X Anne

• 30 April 2006 - 10:50

Thialda:

Hee Liedeke! Bedankt voor je mail, zal er gauw één terug sturen, maar eerst maar even een reactie op je weblog. Holland, Holland ùber alles daar in Duitsland, ik hoor het alweer. Liefs!

• 30 April 2006 - 19:07

Karly:

He Thes!
    Echt grappig pic's weer! Vooral die als wasvrouwtje, heb hier ook nog een stapel liggen - kun je niet even overkomen? :) Hoop dat we elkaar over een paar weekjes weer even zie, want begin je nu best een beetje te missen! Heel veel plezier daar en party on!
    Dikke knuf, Karlijn

• 30 April 2006 - 20:19

Dries:

Ha liedeke,
    leuke foto's! De 11e juni meld ik me zeker op de ambassade, met een stuk kaas onder de arm, klompen aan en molenwieken op de rug en uiteraard met een oranje-helm, die ik vast wel van Hans mag lenen!

• 30 April 2006 - 20:42

Hilde:

Hi Liedeke,
    Wat leuk zeg je site! Heel erg leuk om zo je Berlijnse avonturen een beetje te kunnen volgen. Het ziet er erg gezellig uit! Hoe is het met de studie daar, kom je er nog een beetje aan toe;) Ik wens je heel erg veel plezier daar en geniet er van!
    liefs Hilde

• 30 April 2006 - 22:41

Teun:

Dag Liedeke,

Ik lees wel van alles over Nederland, koeien, weilanden, kaas, tulpen..etc. Maar waar in je verhaal komt onze beste Geert voor? Want wat doet je nou meer denken aan Nederland (en in het bijzonder aan Hengelo) dan een als tulp verkleedde Geert. Dat alles natuurlijk in het kader van zijn New Age. Wellicht kan ik over 6 weken (jaja, het aftellen is begonnen!!)zelf op onderzoek uitgaan aldaar!
    Het verhaal over die bitterballen deed mij overigens bijzonder veel deugd en ik spreek hierbij dan ook de hoop uit t.z.t. zelf ook enkele 'hollandse ballen' te kunnen nuttigen. Veel plezier verder en de groeten aan Lola!!

• 01 Mei 2006 - 15:16

Patricia Berkhof:

Hoi Liedeke,
    Tijdens het zoeken van een appartement en stageplaats in Berlijn kwam ik terecht op jouw weblog. Ik wil graag over een paar maanden vertrekken naar Berlijn maar weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen als het gaat om stagebedrijven of kamer/appartement. Zou jij mij misschien tips kunnen geven, je zou me er enorm mee helpen! Ik ben bereikbaar via de mail op berkhof_patricia@hotmail.com.. Alvast bedankt! Groetjes Patricia

• 01 Mei 2006 - 19:53

Opa:

\liedeke, ik heb zeer genoten van de Berlijnse impressie. Ik zit hier bij Herman te kijken naar die schitterende plaatjes, vooral jij met die Hollandse knipmuts heeft mij zeer getroffen. De hartelijke groeten van : OPA

• 02 Mei 2006 - 15:29

Evelien:

Mooi dat je je daar zo kon vermaken! Ik had een vreselijk drama-verhaal verwacht van vreselijke ambassadeurs-types en gruwelijke oubolligheid, maar daar heb je je gelukkig met een goede dosis Liedeke-humor doorheen geslagen! veel plezier nog! evelien

• 03 Mei 2006 - 06:59

Irma:

Hé Liedeke,
    Jij hebt Koninginnedag blijkbaar nog Hollandser gevierd dan wij hier haha! O nee Tulpenfeest - hadden wij dat ook ooit dan? Leuk om te lezen!! Veel plezier nog bij de buren! Groetjes Irma

• 03 Mei 2006 - 20:38

Karien:

Heeeeyyyy Liedeke, leuk om te lezen dat alles zo goed met je gaat! Geniet er nog maar van en dan lees ik alle leuke verhalen wel op de site of via de mail... Zie je hopelijk snel weer, gaan we weer tortillas eten. Heel veel kussies Karien (en natuurlijk Guus) uut Grun

• 05 Mei 2006 - 13:34

Dein Vater:

Minstens zo leuk als jouw verhalen zijn de reacties van je trouwe fans. Zelfs opa begint gedigitaliseerd te raken, terwijl Dries de opwekking 'Oranje boven!'het liefst heel letterlijk zou nemen. Op Koninginnedag zag ik nog van die schattige helmpjes in Egmond. Had ik er maar één gekocht, dan had ik die nu met liefde aan hem afgestaan.

• 05 Mei 2006 - 13:35

Dein Vater (2):

Dus, eh, sorry Dries!

• 07 Mei 2006 - 20:10

Marieke:

Haaay Liedeke!
    Toch nog een leuke koninginnedag dus!
    Deze foto's zijn echt leuk!
    Vooral die van jou als wasvrouw, dat mutsje, dat doet 't hem!
    Nou liedeke veel plezier, en ik spreek je snel weer!
    heel veel liefs van Marieke!

• 09 Mei 2006 - 15:36

Wietske:

Je hebt het goed naar je zin zo te zien! En beter Koninginnedag gevierd dan ik in Ierland. Van de receptie op de Heinekenbrouwerij hier kwam niet heel veel aantrekkingskracht af, dus zelf maar een biertje op Bea gedronken. Hou de Nederlandse cultuur in ere en geniet van de Duitse!!

• 09 Mei 2006 - 18:49

Marlous:

Hey Thesjuw! Nou, aan de oranje-koorts ontkom je dus (zelfs in Berlijn) niet, lijkt het zo... Ik heb je wel gemist in de Lambertus moet ik zeggen!(dodenherdenking). Mijn moeder moest zingen met haar koor. Ik zag jouw moeder ook nog wel even maar denk niet dat ze me herkende. Verder gaat alles zo z'n gangetje. Helaas zit de mei-vakantie er al weer op (wat gaat de tijd snel, wat moet ik nog veel doen voor mn afstuderen...) Het feest van Hugo was wel tamelijk-redelijk leuk.(De details volgen nog wel eens in een telefoon gesprek). Verder verheug ik me op het weekend dat je weer hier bent, want het wordt weer nodig tijd voor ons vriendinnen-theekransje!!! Nou, ajuu-parapluu en tot de volgende keer!
    Liefs! Lous

• 11 Mei 2006 - 00:52

Froukje:

He Liedeke !

Hoe is het? Heb je het nog een beetje naar je zin? Ik heb een nieuw huis in Grun!Als je weer terug bent ben ik dus waarschijnlijk verhuisd.

Veel liefs van Froukje